• покретање и затварање програма

Програм покрећемо на више начина:

  1. притиском на тастер Win на тастатури приступамо стартном менију (Start),  а из њега долазимо до листе свих инсталираних програма на рачунару путем стрелице која се налази у доњем левом углу тог екрана. Апликације су сложене по абецедном реду, па није тешко пронаћи Microsoft Office.
  2.  комбинацијом тастера Win+Q отварамо поље за претагу и тамо куцамо текст за претрагу ( у овом случају Wor…)

Програм затварамо кликом на File>Exit или кликом на црвено X у горњем десном углу прозора Worda. 


  • отварање и затварање текстуалних докумената

Word документи имају екстензију DOC (верзије пре MS Office 2007) ili DOCX и карактеристичну плаву иконицу.  Из Windows File Explorera  се покрећу двоструким кликом миша на иконицу документа, или десним кликом на иконицу, те избором опције Open.

Из Worda, већ постојећи документ отварамо кликом на File>Open или пречицом CTRL+O. Могуће је отворити више докумената одједном.

Појединачне документе затварамо избором опције File>Close .


  • чување и брисање докумената

Први пут након прављења новог документа потребно је да идемо на опцију Save As и да дамо неко име документу. Сваку следећу измену можемо да сачувамо на један од три начина:

  1. кликом на File>Save
  2. пречицом CRTL+S
  3. кликом на дискету која се налази у горњем левом углу прозора Worda

Ако већ постојећи документ желимо да сачувамо у новој верзији али и да задржимо стару, користимо опцију Save As и документу дајемо име различито од постојећег. Документе је такође могуће сачувати и у другом формату, нпр. стари Word format (DOC) или Adobe Acrobat (PDF), као обичан текст (TXT), итд.

Докмент бришемо из File Explorera. Најпре га обележимо левим кликом миша, а затим:

  • притиснемо тастер Del на тастатури или
  • кликнемо на десно дугме миша и одаберемо опцију Delete