На картици Home>Clipboard се налазе опције за умножавaње података. Clipboard је место за привремено смештање података,  где се садржај може сместити помоћу комади Copy/Cut, а преузети одатле помоћу команде Paste. Овај концепт иначе функционише и у оквиру самог Windows-a, и помоћу њега се копирају или премештају фајлови, делови текста унутар Word-a или између две апликације за обраду текста. Clipboard називамо остава, међуспремник и има функцију привремене меморија. У њему се могу сачувати и слике са интернета а онда одатле повући у Photoshop, Word или Excel.

Најпре је потребно да мишем обележимо део текста или неки други садржај (слику, табелу, итд), а затим кликом  на десно дугме миша отварамо мени са опцијама Copy или Cut. Када смо спремни да повучемо садржај из оставе обично користимо опцију Paste. Такође је могуће користити и пречице на тастатури:

Copy (пошаљи копију изабраног садржаја у оставу)  CTRL+C
Cut (исеци изабрани садржај, и пошаљи га у оставу)   CTRL+X
Paste (налепи оно што је у остави на изабрано место )   CTRL+V

 

За разлику од Windows-a, у оквиру Office имамо проширену функционалност:

а) у оставу се може више пута за редом послати различит садржај

Кликом на стрелицу у доњем десном углу Clipboard менија, можемо бацити поглед на садржај оставе. На слици видимо листу елемената које смо послали у оставу – два дела текста и једну слику. Коришћењем овог менија можемо проширити и функционалност и убрзати рад. Обичним кликом на опцију Paste из оставе повлачимо само последњи елемент који смо додали, тј. ставку на врху.

б) постоји више различитих начина да се један исти садржај повуче из оставе

Можда сте већ раније приметили мени са више иконица за лепњење. Он се појављује када покушате да повучете садржај из оставе и кликнете десним дугметом миша на место уметања и указује да постоји више различитих варијанта лепљења садржаја у документ. Такође, кликом на троугао који се налази испод иконице Paste, отварамо мени у којем нам се налази Paste Special опција, коју видимо на слици десно.

На слици испод видимо две различите верзије Paste Special менија. Прва је за случај када из оставе повлачимо слику, док је друга за случај када из ње повлачимо текст. Видимо да се и сам Paste Special мени разликује у зависности од садржаја са којим радимо, а и да постоји више различитих начина да један садржај уметнемо у Word документ. Текст обично са собом носи и одређену врсту форматирања на месту на ком смо га затекли. Нпр. у неком документу текст може да буде откуцан посебном врстом слова плаве боје. Избором опција лепљења можемо одредити да ли ћемо са оставе повући само прост текст ,  текст са форматирањем, текст у облику слике, итд..