На овој палети налази се више група алата. Подсећамо да се мени са додатним алаткама из те групе отвара кликом десног тастера миша на сваку од иконица. Такође напомињемо да се пречице на тастатури не понашају увек  једнако за ENG, SRB или СРП распоред тастера.

  1. за селектовање
  2. за цртање
  3. за текст и путање
  4. за приказ

 

  1. Marquee, Lasso i Magic Wand се користе за одабир целе слике или њеног одређеног дела. Селектовано подручје на екрану означено је треперећом границом селекције. Marquee, Lasso алатима треба кликнути и повући их преко слике да бисте селектовали жељени део. Magic Wand (чаробни штапић) селектује  по боји, тј. све пикселе чија боја припада заданом распону. Move служи за помицање раније селектованог подручја. Crop служи за обрезивање рубова слика у одређеним границама.
  2. У групи команди за цртање налазе се пипета за узимање узорка боје са платна (eyedropper), оловка, четкица, гумица, кантица са бојом, алати за копирање, клонирање, крпљење, итд. Овде ћемо такође наћи и четкице за оштрење (sharpen), замућење(blur), потамњивање(burn) и посветљивање(dodge) слике.
  3. Сви објекти се исписују у посебним слојевима. Овде имамо алатке за писање текста при чему је у опцијама могуће бирати врсту слова, величину, боју, поравнање. Могуће је цртати правилне геометријске облике (круг, елипса, полигон, итд) или неправилне векторе помоћу пенкала.
  4. У овој групи имамо алатке за зумирање, ручицу за навигацију

На самом крају су палете за избор боја, алатке за маскирање и начин приказа.