Пасус или параграф је део текста одвојен тастером Enter. У Wordu је могуће видети све карактере које смо унели, кликом на такозвани Pilcrow симбол (¶) који се налази у горњем десном углу ове групе команди на траци. Када укључимо ову функцију видећемо у тексту симболе који се односе на обликовање текста, табела и слика, а који се у готовом тексту не виде. Размакница се види као тачка (.), табулатор као  стрелица (→), итд. Приметићемо да имамо два симбола за одвајање текста: Enter (¶) за прелазак у нови параграф и Shift+Enter  (↵ ) за прелазак у нови ред. Иако и једна и друга команда врше прелазак у нови ред, притиском на Shift+Enter остајемо у истом пасусу, што је битно знати при обликовању текста  јер се аутоматизација обликовања обавља кроз пасусе.

Мени за обликовање пасуса има две картице:

♦ Увлачења и размаци – Indents and Spacing

1. Поравнање одређује на који начин ће се ивице текста унутар пасуса понашати у односу на маргине. Текст може бити поравнат лево, централно, десно и обострано (поравнат једнако дуж леве и десне маргине). Ове фукнције се често користе, па на главној траци имамо извучене иконице које нам олакшавају примену обликовања. Такође је могуће користити и пречице на тастатури:

CRTL+L за лево поравнање
CRTL+R за десно поравнање
CRTL+J за обострано поравнање

2. Увлачење пасуса се односи на то колико ће пасус бити померен у односу на леву или десну маргину. На слици је дат пример са англосаксонским мерним јединицама. Промена мерних јединица је описана у поглављу 1.8. При подешавању маргина пожељно је знато димензије папира на којем намеравамо да штампамо текст. Страница формата А4 је димензија око 20 x 30 cm.

3. Осим увлачења целог пасуса, могуће је одредити увлаку само за:

  • Први ред – (First Line Indent)
  • све остале редове – тада је први ред Извучен, а видећемо и назив висећа увлака (Hanging Indent)

 

Увлачење је могуће извести на још неколико начина – повлачењем маркера на лењиру или помоћу иконица за увлачење на траци

4. Размак (празан простор) пре и после пасуса не подешавамо кликтањем на тастер Enter већ га одређујемо овде. Ако се размак не повећава иако га додајете у менију, проверите да није штиклирана ставка – Немој да додајеш проред између пасуса истог стила.

5. Проред је размак између две линије текста у једном пасусу. Стандардни проред је 1,15 линија текста. Можемо подесити двоструку проред, вишеструки (троструки, четвороструки…) или укуцати тачан број тачака односно линија текста колико желимо у прореду.

6. Притиском на тастер Tab, тачка уметања се помера за неколико поља унапред. Постављањем табулатора можемо одредити где ће тачно скочити тачка уметања након сваког притиска на тастер Tab. Ово је врло корисно ако на страници желимо да имамо табеларни приказ у којем ће се линије исписивања ставки подударати у сваком реду. У менију одређујемо:

  1. позицију у центиметрима у односу на леву маргину
  2. врсту поравнања текста у тој колони
  3. врсту хоризонталне линије између ставки у истом реду.

Табулаторе је такође могуће поставити и помоћу лењира. Има више врсти табулатора, што зависи од поравнања које желимо да добијемо на датој вертикали – леви, централни, десни, децимални или тракасти. Децимални табулатор је најкориснији за новчане суме, и ту треба водити рачуна о регионалним подешавањима оперативног система, тј. да ли ће поравнање реаговати на тачку или зарез. Врсу табулатора мењамо левим кликом миша на иконицу табулатора. Након што стигнемо до жељеног табулатора, левим кликом миша га постављамо на жељено место на лењиру. Табулаторе уклањамо са лењира простим повлачењем назад на извориште.  Табулатору можемо накнадно мењати позицију, али треба водити рачуна да се најпре мишем обележе редови за који се ради ово померање табулатора.

7. Избором ове опције примењујемо изабране параметре на све пасусе који су истог овог типа

 


 

♦ Прелом редова и страна – Line And Page Breaks

Овај мени контролише на који начин ће се редови или  пасуси преламати ако се задесе на крају или почетку странице. Овде можемо да подесимо да се одређени пасуси увек налазе на истој страници, да одређени пасус буде увек на почетку стране, да се листа не прелама, итд.

  1. Не дозвољава да се усамљена линија текста из једног пасуса налази на почетку нове странице, или на крају претходне.
  2. Држи обележени пасус на истој страници као и наредни.
  3. Спречава да се пасус преломи на нову страницу.
  4. Обележени пасус ће се налазити на почетку нову странице.