На панелу са палетама сам се налази већина симбола потребних за запис композиције. У основној групи палета налазе се:
– украсне ноте (Grace Notes)
– кључеви (Clefs)
– предзнаци тоналитета (Key Signatures)
– метричке ознаке (Time Signatures)
– тактице (Barlines)
– линије (Lines)
– артикулација и украси (Articulations and Ornaments)
– хроматски знаци (Accidentals)
– динамика (Dynamics)
– понављања и скокови (Repeats & Jumps)
– темпо (Tempo)
– текст (Text)
– преломи и размаци (Breaks & Spacers)
– својства нотних вратова (Beam Properties)

У претходној лекцији смо већ видели како се уносе тактице и завршнице, сада ћемо само прецизирати метод. Симболе можемо унети на партитуру два начина:

  1. Кликнемо мишем и обележимо ноту на коју симбол треба да се односи. Пазите да не обележите врат или неки други део ноте; битно је да кликнете на главу ноте и да она поприми плаву боју. Затим у палетама пронађемо одговарајући симбол и двоструким кликом миша га поставимо у партитуру.

Приметићете да постоји разлика у понашању. Нпр. повисилицу или кључ можемо поставити испред сваког тона, а ознака за такт и тоналитет ће се применити од почета тог такта.

  1. Најпре на палети изаберемо симбол, па га затим мишем превучемо до одговарајућег места или ноте.

Програм нам помаже тако што нам обележава место уметања симбола. Када радимо са ознакама за такт, онда обележава циљани такт различитом бојом. Када радимо са ознакама за ноте онда обележава циљане ноте плавом бојом. Испрекиданом линијом наговештава место уметања ознака везаних за нотни систем, итд.

Неке од ознака, као нпр. pp на слици, је могуће мишем превући на друго место и применити на други тон или такт. Неке друге, као нпр. снизилицу на тону D, је могуће померати, али ће она и даље бити примењена на исту ноту. Обратите пажњу да ће без обзира на накнадно премештање снизилице, она бити само визуелно померена, али да ће се функционално и даља односити на ноту на коју је била постављена – D.

Ако нисте сигурни на који тон се ознака односи покушајте да прикажете  испрекидане линије двоструким кликом на симбол или променом позиције повлачењем мишем.

У горњој линији имамо једну слику, али анализом утврђујемо да се стакато односи на тон D, a лигатура на тон F на крају првог такта. Пазите зато да не кликћете насумично мишем по екрану да не бисте преместили неке симболе и направили себи проблем.