Рачунар је у данашње време незаобилазан алат кадa је реч о обради текста. Омогућава нам једноставно прављење текстуалних датотека, затим додавање, брисање, обликовање текста и припрему за штампу. Дигитализовани текст се лако чува, умножава, размењује и шаље преко интернета. Неке једноставне програме за рад са текстом добијамо већ са оперативним системом Windows:

1. Notepad има само основне могућности и прави једноставне текстуалне датотеке малог формата са екстензијом TXT.

 


 

2. WordPad, помоћу коjeга можемо  обликовати текст, радити са сликама и табелама. Може да чува датотеке под екстензијама:

  • TXT (Text Document) – чува само прост текст.
  • RTF (Rich Text Format) – стари Microsoft стандард за чување текстуалних датотека.
  • ODT (Open Document Тext) – стандард отвореног типа, развијен за електронске пословне документе, доступан без ограничења за употребу. На овом стандарду је базиран и Apache OpenOffice пакет.
  • DOCX (Office Open XML Document) – то је уствари подразумевани формат и за Microsoft Office, од верзије 2007.

 


 

3. Изнад смо већ споменули OpenOffice. То је бесплатни програмски пакет компаније Apache Software Foundation, непрофитне корпорације из САД. Поред програма за рад са табелама,  цртање или прављење презентација, у оквиру њега имамо и програм  за рад са текстом који долази под именом Apache OpenOffice Writer.

 

Цео пакет можете скинути на доњем линку, а тамо ћете пронаћи и пакет за српски језик.
https://www.openoffice.org/download/

 

 


 

4. Google Docs – Довољно је да у интернет претраживач укуцате Google Docs и одвешће вас на страницу на којој можете започети рад са:

  • документа (Docs)
  • табеле (Sheets)
  • презентације (Slides)
  • упитници (Forms)

 

Сервис је бесплатан, а за коришћење је потребно да имате Google налог:

Документи које направимо ће стајати сачувани на нашем Google Drive налогу. Њега можемо поделити са једним или више корисника и омогућити да више људи истовремено уређује један исти документ. Везано за то, срешћемо и појмове симултано, заједничко, конкурентно или паралелно уређивање, колаборација..

Суштина је да када више људи учествује у изради неког документа, остали не морају да чекају док један од корисника завршава свој део, већ могу активно да раде свој део посла. Један документ се налази на неком од online сервиса, а сви корисници могу да га виде, или, ако је то власник документа дозволио, уређују.

Google Drive памти раније верзије документа тако да је у сваком тренутку могуће вратити докуменат у ранију фазу постојања, ако неко од корисника направи неку суштинску грешку.


 

5. Microsoft Word је један од најпознатијих процесора текста. Програм има огромне могућности па је корисницима омиљен, било за пословне, академске или приватне сврхе. Тренутно имамо три могућности да радимо са њим:

◊  Office Online  или Office Mobile Apps су бесплатне варијанте. Да бисмо им приступили треба нам Microsoft налог, али ако користите Skype или OneDrive онда већ морате да имате један. Програм долази са одређеним ограничењима, што значи да нема неких напредних функција на које смо навикли у стандардној варијанти, али већина просечних корисника неће то ни приметити. Други услов је да ако желите да радите са локалним датотекама, најпре их морате поставити да стоје online или на OneDrive или на Dropbox. Ово је програм чије су могућности у класи са Google Docs услугом. Потражите сервис на интернет претраживачу:

Пријавите се преко Microsoft налога и имаћете приступ већем броју Microsoft услуга, а радни документи ће се налазити на OneDrive сервису везаном за ваш Microsoft налог.

 

Word Online уређивач се отвара интернет претраживачу (Chrome, Mozilla, Opera), а као и код Google cервиса, могуће је дељење (Share) и истовремени рад више корисника на истом документу. Приликом таквог рада видећете обавештење са именима корисника који тренутно раде на документу.

 

 

◊   Office 365 – варијанта са месечном или годишњом претплатом која нам даје све могућности стандардне варијанте. Тренутно се може набавити по цени од око 5.ооо динара годишње за кућне кориснике (Office 365 Personal), до рецимо 20.000 динара годишње за  верзију за пословне кориснике на више рачунара (Office 365 Business Premium OLP). Најјефтинија варијанта би била породична лиценца за 5 различитих рачунара (Office 365 Home). Предност овакве претплате је што сваки пут кад се појави нова верзија програма можемо да пређемо на њу. Постоји у десктоп верзији која захтева инсталацију на рачунар, и у online верзији која захтева приступ преко интернет претраживача.

 

◊ Office 2016 – Једнократна куповина целог Office пакета по цени од 20-40 хиљада динара. Евентуално постоји и опција куповине самосталног Word 2016 по цени од око 11.000 динара.